Er is geen personeelstekort

Dit is geen fake news in tijden waarin we zelfs gedurende komkommertijd overspoeld worden met slecht nieuws. Het is ook geen pr-stunt van de Algemene Werkgevers Vereniging Nederland (AWVN) om de collectieve salarisverhogingen te remmen. Het is een feit: er is geen personeelstekort. 

De coronacrisis en bijbehorende lockdowns hebben veel vervelende effecten gehad. Er waren echter ook wat goede effecten. Mede door het geforceerd opgesloten zitten met huisgenoten, huisdieren en planten werden we gedwongen tot zelfreflectie. Wat is belangrijk voor ons? En wat hebben we over voor een goede boterham?

Hoewel kantoorjungle-Nederland vooral zeurde over een nieuwe balans tussen het thuiskantoor en het kantoor-kantoor, het hybride werken, wilde de rest van werkend Nederland wat anders. Tijdens de zelfreflectie werd het hen namelijk duidelijk dat ze anders én beter gewaardeerd wilden (en willen) worden. Daarom heeft Nederland geen personeelstekort, maar een tekort aan waardering en perspectief voor banen die er toe doen.

Horecamedewerkers kwamen tijdens Corona massaal op straat terecht dankzij hun nulurencontracten of flexwerk constructies. Zij besloten en masse dat stabiliteit een vereiste was in hun nieuwe kostwinning. En dat ze zelf de tijd wilden hebben om een biertje op het terras te drinken. Massaal kozen ze voor ander werk, waardoor de horeca geen tekort aan personeel heeft, maar een tekort aan waardering en perspectief voor het bestaande, of weggelopen, personeel.

Maar de sector is niet alleen. Ook zorgpersoneel kreeg door dat de nachtdiensten of vierentwintiguursdiensten voor een habbekrats het niet waard zijn, als je ook van negen tot vijf in de kantoorjungle kan vertoeven. Dan wel zonder al dat daverend applaus. Onderwijspersoneel kreeg door dat ze als zelfstandig coach of kantoortijger ook beter konden verdienen. Zonder zeurende ouders buiten werktijden aan je bureau tijdens ouderavonden. Politieagenten waren ook wel eens klaar met het alsmaar bekogeld worden door boeren, wappies of hooligans. En zo volgden nog vele beroepsgroepen.

Er is geen tekort. Ons personeel zit op de verkeerde plek. Op een plek waar ze wel de waardering en het perspectief geboden krijgen, zonder zich een burn-out te werken. 

De gehele (private) kantoorjungle is deze maand voor de helft leeg vanwege vakanties. Maar de kwartaalwinsten, nota bene ten tijde van een zogenaamde recessie, zullen er straks niet om liegen. Als al die mensen die terugkomen van vakantie nou eens verpleegkundige, leraar, dakdekker of politieagente worden, dan zouden de tekorten verdwijnen als sneeuw voor de zon. En de winsten in de kantoorjungle zouden er niet eens onder lijden.

Er is dus geen tekort aan personeel, want het personeel is er nog. Het zit alleen op de verkeerde plek. Want we hebben geen (echt) tekort aan marketeers, marktonderzoekers, designers, makelaars, consultants, coaches of inspirerend sprekers. En al helemaal niet aan passief agressief zeurende schrijvers. Al die mensen zijn echter een dief van hun eigen portemonnee, als ze de overstap naar een écht beroep maken.

Vorige
Vorige

Organisatorische constipatie

Volgende
Volgende

Stop het hybride vergaderen