Organisatorische constipatie

Het is een fenomeen wat vaak voorkomt in de kantoorjungle: organisatorische constipatie. Hiermee bedoel ik het vastlopen van processen, beslissingen en projecten. Het is het gevolg (en volgens sommigen paradoxaal genoeg ook de oorzaak) van de stroperigheid in de grote corporate. De reden waarom niets vaart lijkt te hebben. En nog erger: het lijkt ingebakken te zijn in ieder groot bedrijf. Maar hoe komt dat? En hoe kom je ervan af? Ga maar eens goed op het toilet zitten en lees mee.

Organisatorische constipatie kan komen doordat je te veel middle management hebt. Dan heb je eigenlijk weinig mensen die het werk doen, weinig mensen die écht beslissingsbevoegd zijn en veel mensen die zich overal mee mogen bemoeien. Hoewel de grootte van het managementapparaat een doorn in mijn oog is, is dit niet het probleem. Het probleem is dat al die mensen een mening mogen geven. En dat die mening ertoe doet. Dat goedkeuringen of medewerking van al deze mensen nodig is. Want in de kantoorpolder moet iedereen gehoord worden als je iets gedaan wilt krijgen. Dat duurt eeuwen en leidt dus tot de nodige opstopping.

Door de jaren heen komen er echter wel besluiten bovendrijven. Deze komen dan schoorvoetend door de kantoorpolder en krijgen vervolgens de juiste prioriteit. Dan krijg je initiatieven zoals het automatiseren van processen, het lanceren van een nieuwe propositie en het opstellen van een nieuwe organisatiestructuur. Het probleem wat dan ontstaat is dat al deze initiatieven dezelfde, hoge, prioriteit krijgen. Ze zijn immers via de Griekse democratie van de kantoorpolder verkozen. Als zo veel zaken tegelijkertijd prioriteit hebben, dan heeft niets het meer. Dan werken we overal een beetje aan, maar komt niets echt van de grond. Hoe hard je ook perst, het heeft geen zin. Er landt niets in het organisatorische toilet.

Als laatste heb je ook nog last van het butterfly-effect. Dat is als een vlinder in de ene uithoek van de (kantoor)jungle met haar vleugels wappert, er in de andere uithoek een tornado ontstaat. Als jouw project door de kantoorpolder is komen bovendrijven, leer je dat de realisatie nogal complex is en in grote organisaties alles met elkaar samenhangt. Zo kun jij met je project afhankelijk zijn van een ander team. Dit team kan net een andere KPI hebben om na te streven dit kwartaal en jouw project daarmee dus voor drie maanden op pauze zetten. Met alle (financiële) gevolgen van dien voor jou. Vlindertje in de verte, tornado aan jouw (digitale) bureau. 

Er zijn dus veel redenen voor organisatorische constipatie. En de gevolgen zijn vervelend, zoals het in stand houden van de stroperige cultuur, het weglopen van personeel, de verlaging van moraal of het falen van verschillende initiatieven tegelijk. Gelukkig weten we allemaal wat de stoelgang goed op gang brengt: koffie.

Want als jij koffiedrinkend door de kantoorjungle beweegt dan voorkom je de opstopping. Jij drinkt koffie met de nodige belanghebbenden in de kantoorpolder om mensen enthousiast te krijgen voor je idee. Jij drinkt koffie met de beslissingmakers om jouw project prioriteit nummer één te geven. En jij drinkt koffie met al die vlinders om je heen zodat het tornadoseizoen wordt uitgesteld. 

Het is hard werken, al dat koffiedrinken. Maar dan zit je ook wel akelig comfortabel op het toilet, zonder echt kracht te hoeven zetten en zonder last van (organisatorische) constipatie. Zorg wel dat je voldoende vezels eet.  

Vorige
Vorige

Verplicht naar kantoor

Volgende
Volgende

Er is geen personeelstekort