Een bedrijf is als een BBQ

Een goed lopend bedrijf is eigenlijk hetzelfde als eten verzorgen middels een houtskolen barbecue (BBQ). Lees en huiver.

Houtskool

Het is belangrijk dat de BBQ op houtskool plaats vindt. Dit is een fossiele, ouderwetse grondstof die tijd, geduld, vaardigheid en vieze handen vereist in de bereiding. Niet op de efficiënte en schonere wijze zoals een gas of elektrische BBQ – dat vereist minder kunde en minder schuldgevoel van de klimaatvervuilende stookmethode.

In een bedrijf heb je, net als met houtskool, geduld nodig en moet je niet bang zijn om de handen uit de mouwen te steken. De snelgroeiende bedrijven dalen vaak net zo snel weer en de paradepaardjes overleven het misschien in consultancy, maar niet verder dan dat. Slow and steady wins the race.

Voorbereiding

Een BBQ op houtskool vereist ook goede voorbereiding. Denk aan het inslaan van houtskool en het perfect afmeten ervan. Maar ook het bereiden van het eten vereist aandacht. Het juist marineren van groenten, vis en vlees. Bepalen welk voedsel direct op de BBQ komt en welk voedsel in aluminimum gehuld gaat. Hoeveel gasten eten er mee en wat moet er wanneer voor wie op de BBQ liggen?

Een bedrijf dient ook goed voorbereid te zijn. Dat uit zich in grondige analyses, degelijke business cases en goede samenwerking. Een bedrijf wat om de maand pivot, niet vast kan houden aan een strategie, geen tijd heeft voor onderzoek of alleen maar bezig is met interne politiek, is geen functionerend bedrijf. Want het zou immers ook geen lekkere maaltijd van de BBQ worden.

Koken

De scherpe lezer wacht op het moment dat ik de olifant in de kamer benoem: de zes mannen – ja, mannen – die om de perfect-op-temperatuur-gebrachte BBQ een biertje drinken terwijl de zevende al het werk doet. Ook dit is hoe een goedwerkend bedrijf functioneert: met topperformers, kijkers vanaf de zijlijn die aanmoedigen, en die ene vriend die niets mag aanraken omdat het dan direct verbrandt. Als we alleen maar toppers, middelmaat of minder sterke spelers hebben, dan wordt het bedrijf eenheidsworst en zal het ten onder gaan.

Belangrijk bij het koken is het afruimen en schoonmaken erna. Natuurlijk heb je het afruimen bij ieder soort eten. Maar het schoonmaken van de BBQ met passie duurt net wat langer en vereist net wat meer overtuiging. Dit typeert ook de beste bedrijven: ze tonen wat meer passie en doen alles met net wat meer overtuiging. Ook als de maaltijd al voorbij is.

De perfecte BBQ

De analogie is perfect. Maar hoe kun je jouw bedrijf nou als een perfecte BBQ avond insteken? Dat is vrij simpel. Begin met een goede voorbereiding: de juiste mensen, de juiste ingrediënten voor het eten en de juiste tools zoals de BBQ zelf. Neem dus een goede verscheidenheid aan mensen aan, geef ze tijd om werk uit te voeren in plaats van nodeloos deadlines op te leggen en geef ze een laptop die meer dan Windows ’95 aankan.

Wat je verder nog kunt doen vertel ik je graag tijdens mijn zeer exclusieve workshop. Die vindt met een biertje in de hand plaats boven de hete kolen van een échte BBQ. Tot dan!

Vorige
Vorige

Nooit meer gevolgen ervaren

Volgende
Volgende

Wees als Blockbuster