Nooit meer gevolgen ervaren

Hoe kan het dat de rijkste en machtigste mensen van onze maatschappij overal mee wegkomen? Dat ze alles maar kunnen doen zonder gevolgen ervan te ervaren? Dat komt doordat ze handig gebruik maken van kantoorjargon. Na het lezen van dit artikel, kun jij dat net zo goed.

Macht

Het is een bijzonder fenomeen: de rijksten en meest machtigen komen overal mee weg. Riekt er iets naar corruptie? Dat wordt weggewuifd wegens het niet aantonen van kwade intenties. Heb je bijzondere (en racistische) opvattingen gedeeld met de wereld? Word gerust minister. Heb je een bedrijf de klippen op geholpen? Neem een bonus en neem afscheid. Neem een absurd hoge salarisverhoging van de CEO terwijl de rest van het bedrijf saneert. Het ergste wat kan gebeuren is een berisping.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt doordat er een rookgordijn van kantoorjargon wordt opgetrokken om deze mensen te beschermen. Dat werkt op de volgende manieren.

Afstand

Heb je iets doms gezegd of doms gedaan? Dat is geen punt. Neem afstand van je uitspraken en daden. Het is een nieuwe dag, je bent een nieuw en verbeterd mens. Het maakt niet uit of deze gebeurtenissen drie jaar of drie uur geleden plaats vonden: zet een deftige toon op en ‘neem afstand’. Lukt het expliciet afstand nemen niet? Geen zorgen: je bent deze gebeurtenis vergeten of je was slechts onderdeel van een groter systeem.

Excuses

Excuses hoeven zeker niet welgemeend te zijn. Zo lang de woorden ‘sorry’ of ‘mijn excuses’ maar uitgesproken worden. Dat mag je zo vaak doen als je wil. Je hoeft het niet beter te doen in de toekomst, gewoon opnieuw excuses maken.

Groter geheel

Soms hoef je niet eens je excuses aan te bieden of afstand te nemen. Het zijn immers impopulaire beslissingen of stellingen die nodig zijn in het grotere geheel. Niemand overziet het grotere geheel, behalve jij. Jij alwetende wereldverbeteraar. Verhef je boven het volk door het grotere geheel te zien, uit te zoomen of het plaatje holistisch te bekijken.

Evaluatie

Er is iets fout gegaan, verdorie. Dan moeten we wel weten wat er fout ging. Dan moeten alle nuances en duidingen ter tafel komen. Dit is extreem handig omdat dit aan de ene kant veel tijd kost – en dus in de vergetelheid raakt – en aan de andere kant een extreem genuanceerd beeld schetst. Je kunt een situatie evalueren, analyseren of beschouwen. Je kunt even herkalibreren, herijken of een commissie oprichten. Alles om de aandacht van jou af te leiden.  

Jij bent aan zet

Kom niet opdagen op je werk en bied simpelweg je excuses aan, terwijl je salaris nog gestort wordt. Noem de buurman een droplul, dan neem je de volgende buurtbarbecue afstand van je uitspraken. Betaal je een rekening te laat? Dan moet die partij het grotere, complexe geheel zien van zaken in je leven waardoor ze dankbaar moeten zijn dat je niet betaalt. En vergeet je de verjaardag van je partner? Stel dan een commissie in om de zaak grondig te evalueren en voor de volgende verjaardag met een aanbeveling te komen.

Welkom bij de elite van Nederland waar acties geen gevolgen kennen. Gesponsord door kantoorjargon.

 

P.S. Voor de lezers aan wie cynisme of sarcasme niet besteed is, geef ik graag een uitgebreide workshop waarin ik mijn excuses aanbied.

Volgende
Volgende

Een bedrijf is als een BBQ