Kantoor etiquette: Roddelen

We lijken vergeten te zijn hoe we ons horen te gedragen op kantoor. We zijn vergeten wat wel en vooral ook wat niet hoort in een zakelijke setting. We zijn de kantooretiquette kwijt. Daarom is de serie De Kantooretiquette er. Zodat we weer een collectief geheugen kweken, over hoe het hoort op kantoor.


Je kunt een hekel hebben aan mensen die ananas op pizza een goed idee vinden. Je kunt deze mensen vermijden, je kunt de ananas voor altijd negeren, en je kunt ontkennen dat de mensen of de ananas bestaan. Je kunt zelfs de mensen die dit doen veroordelen. Maar de realiteit blijft bestaan: er zijn mensen die ananas op hun pizza eten.

Roddelen valt in dezelfde categorie als de ananas op een pizza. Je kunt ontkennen dat er geroddeld wordt, stellig ontkennen dat jij ooit zou roddelen en mensen die roddelen streng veroordelen. Maar dat brengt je puntje bij paaltje helemaal niets. Waar mensen gaan, sociale kuddedieren die we zijn, daar wordt geroddeld.

Daarom kun je maar beter weten hoe je nou hoort te roddelen en hoe niet. Wat de etiquette zijn. Het blijft roddelen op kantoor, dus er zijn regels aan gebonden. Een volledige Goede Tijden Slechte Tijden familievete is een hele andere categorie van sport en daar zijn deze etiquette ongeschikt voor.

Begin met toe te geven dat jij roddelt. Misschien ben je Moeder Theresa en heb je tot de dag van vandaag nog niet geroddeld in de kantoortuin. Mooi. Geef nu aan jezelf toe dat het toch zal gebeuren, want niets menselijks is je vreemd. Het hoort erbij. Wij zijn sociale dieren die af en toe stoom moeten afblazen of sociale normen willen testen.

Gelukkig zijn er spelregels waar jij, en ieder ander loonslaaf, je aan kunt houden. Zodat het roddelen binnen de perken blijft en we de sociale cohesie op kantoor niet te veel onder druk zetten.

Wat hoort niet

  1. Privésituatie. Roddelen op kantoor is zakelijk: je roddelt over werk. Je roddelt niet over iemands privésituatie, zoals het gezinsleven, gezondheid of geaardheid. Het is en blijft een professionele setting waarin jij je bevindt. Gedraag je ernaar.

  2. Volume standje burenruzie. Dat jij en je workbestie lekker roddelen terwijl je een sloot koffie naar binnen slurpt is prima. Dat dit op een volume gaat dat iedereen drie dorpen verderop mee kan luisteren, is ronduit asociaal. De tam-tam gaat snel genoeg in het roddelcircuit, je hoeft het niet rond te schreeuwen om dit proces efficiënter te maken.

  3. Medewerkers. Het is mogelijk dat je een leidinggevende bent. Dat mensen aan jou rapporteren en je hiërarchisch verantwoordelijk bent. Dat maakt roddelen zeer precair. In de basis hoor je niet te roddelen over mensen die voor je werken. Dat zal lastig zijn, want je maakt deze mensen van dichtbij mee. Mocht er dus een roddel ontstaan, bespreek deze dan alleen met andere leidinggevende tijdens een borrel of kopje koffie. Maar onder geen voorwaarde met andere medewerkers. Je bent leidinggevende, dat brengt verantwoordelijkheid met zich mee. En dus ook een zwaar gereduceerd aantal mensen, onderwerpen en momenten om te roddelen.

Wat hoort wel

  1. Management. Het makkelijkste onderwerp, het beste zwarte schaap en het gewilligste slachtoffer van een roddel is management. Roddelen over management is zo oud als de weg naar het koffiezetapparaat. Het management is het gewend (en wordt er navenant voor betaald) en wij loonslaven hebben een natuurlijk talent om te roddelen over alles wat management behelst. Ze kunnen het nooit goed doen, en als iets goed gaat dan is het een gejat idee van de werkvloer. Ideaal toch, zo’n onderwerp?

  2. Zakelijk. Een sappige roddel hoe iemand in godsnaam een bepaalde baan heeft weten te bemachtigen hoort thuis op de werkvloer. Een roddel dat iemand een ass kisser is en inhoudelijk de diepgang van het pierenbadje heeft, is goud. Je roddelt over elkaars werk en (dys)functioneren. Niet over persoonlijke opvattingen.

  3. Borrel en koffie. Er zijn eigenlijk maar twee plekken om te roddelen: tijdens de borrel of tijdens een bakje koffie. Tijdens de borrel zijn de lippen losgemaakt door alcoholische versnaperingen en zullen de sterke verhalen al snel door de ether vliegen. Tijdens een bakje koffie met een collega is het juist gerichter en intiemer. Dan heeft roddelen bijna een geheim-agent-achtige sfeer. Dit zijn tevens de enige plekken waar je roddelt. Dit doe je niet midden op de werkvloer of spontaan tijdens een vergadering.

Vorige
Vorige

Kantoor etiquette: persoonlijke hygiëne

Volgende
Volgende

Kantoor etiquette: mailen